Muszę się przyznać, że jestem łasuchem. Pokusa staje się tym trudniejsza, im więcej czekolady jest w składzie deseru. Jeśli chodzi o kuchnię, zdecydowanie najbardziej lubię eksperymentować z wypiekami. Poniżej obiecane zdjęcie ciastek cynamonowych jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika. Połowę udało mi się ocalić i schować głęboko, żeby doczekały Świąt, ale kolejna tura pieczenia przed nami.
Z racji tego, że nadchodzi czas intensywnych wypieków i zapachów, przenikających nasze domy (zapach ciastek roznosił się w domu przez dwa dni), ostatnio wspominałam Wam o rodzajach mąki, a dziś zaprezentuję Wam kilka czasowników związanych z wypiekami i powiemy sobie o różnych rodzajach mąki.
Mąka to flour, ale mamy przecież różne jej rodzaje
plain flour – zwykła mąka pszenna do wypieków
wholemeal flour – mąka pszenna razowa
extra fine sponge flour – drobna mąka np. do biszkoptów
self-raising flour – mąka pszenna z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
white spelt flour – mąka orkiszowa
wholegrain rye flour – mąka żytnia razowa
potato flour – skrobia ziemniaczana
A poniżej kilka czasowników związanych z wypiekami:
to add – dodawać
Add one teaspoon of baking powder.
to bake – piec
Bake at 350 degrees F for about 40 minutes.
to combine – połączyć
Combine eggs and flour.
to grease – natłuścić
Grease the inside of a baking dish or pan with some butter.
to knead – ugniatać, wyrabiać
Knead dough with your hands.
to melt – roztapiać
Melt butter in the microwave.
to preheat – nagrzewać
Preheat the oven to 350°F (or 180°C).
to roll out – rozwałkować
Roll out the dough on a floured work surface.
to set aside – odkładać
Set it aside in a warm place to rise for 30 minutes.
to whisk – ubijać
Whisk eggs and sugar until fluffy.