Baking vocabulary

Muszę się przyznać, że jestem łasuchem. Pokusa staje się tym trudniejsza, im więcej czekolady jest w składzie deseru. Jeśli chodzi o kuchnię, zdecydowanie najbardziej lubię eksperymentować z wypiekami. Poniżej obiecane zdjęcie ciastek cynamonowych jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika. Połowę udało mi się ocalić i schować głęboko, żeby doczekały Świąt, ale kolejna tura pieczenia przed nami.

Z racji tego, że nadchodzi czas intensywnych wypieków i zapachów, przenikających nasze domy (zapach ciastek roznosił się w domu przez dwa dni), ostatnio wspominałam Wam o rodzajach mąki, a dziś zaprezentuję Wam kilka czasowników związanych z wypiekami i powiemy sobie o różnych rodzajach mąki.

Mąka to flour, ale mamy przecież różne jej rodzaje

plain flour – zwykła mąka pszenna do wypieków

wholemeal flour – mąka pszenna razowa

extra fine sponge flour – drobna mąka np. do biszkoptów

self-raising flour – mąka pszenna z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

white spelt flour – mąka orkiszowa

wholegrain rye flour – mąka żytnia razowa

potato flour – skrobia ziemniaczana

A poniżej kilka czasowników związanych z wypiekami:

to add – dodawać

Add one teaspoon of baking powder.

to bake – piec

Bake at 350 degrees F for about 40 minutes.

to combine – połączyć

Combine eggs and flour.

to grease – natłuścić

Grease the inside of a baking dish or pan with some butter.

to knead – ugniatać, wyrabiać

Knead dough with your hands.

to melt – roztapiać

Melt butter in the microwave.

to preheat – nagrzewać

Preheat the oven to 350°F (or 180°C).

to roll out – rozwałkować

Roll out the dough on a floured work surface.

to set aside – odkładać

Set it aside in a warm place to rise for 30 minutes.

to whisk – ubijać

Whisk eggs and sugar until fluffy.

Facebook

Darmowe pierwsze konsultacje

Nie jesteś przekonana/y czy masz potencjał do nauki angielskiego?
Bądź na bieżąco z PerfectSpot

Zapisz się na nasz newsletter

Otrzymuj powiadomienia o nowych artykułach i promocjach